w a n n u r s y a r i f a h

Illuminati

                      ILLUMINATI

Assalamualaikum.Telah lama mereka menunggu saat-saat yang di nantikan agar menjadi milik mereka sesuatu yang didalam pengaruh mereka.

Dan sehingga ke hari ini,hanya terdapat dua kekuasaan silih berganti.Dan masa ini adalah dalam masa 40 hari kekuasaan milik mereka sebagaimana yang di janjikan oleh Allah swt dalam garis masa janjiNya.

Mereka ada sehingga 40 hari untuk menunjukkan bahawa berapa ramaikah pengikut dan tentera mereka dapat kumpulkan.Dan dengan cara apa sekalipun samaada dari belakang mahupun depan,akan mereka beri dengan taburan janji-janji yang mengasyikkan.

Dan sejak perang salib di mana jatuhnya kota baitulmaqdis lagi,sebuah penemuan yang sangat bernilai bagi mereka.Dengan sebab ingin menambahkan pengetahuan lebih mendalam,segera di turuti isi-isi kandungan di dalam harta yang dimiliki hasil dari perang itu.Isi-isinya sangat memberikan kesan hingga ada yang mengeluarkan mereka dari agama asal ke anutan baru.


RENAISSANCE

Namun apabila kota baitulmadis telah kembali ke tangan orang islam menerusi  SALEHUDDIN AL AYUBI,dengan itu mereka terpaksa membawa segala ilmu pengetahuan yang sempat di pelajari ke eropah.Lalu saat itu terbentuk suatu kesatuan yang mengumpulkan tugas-tugas mereka sesuai apa yang dipelajari ketika menakluk kota baitulmaqdis sebelum ini.Banyak peristiwa=peristiwa berlaku sejak kumpulan-kumpulan yang tiba dari kota baitulmaqdis ini kembali ke eropah.Sejak mendapat banyak ilmu-ilmu yang dipelajari dari hasil khazanah tinggalan nabi Sulaiman itulah.

Antara peristiwa besar yang membawa kepada perubahan perancis adalah peristiwa renaissanse.Satu peristiwa revolusi perancis baru.

Dalam permulaan sejarah renaissance ini,dapat kita tafsirkan bahawa re membawa erti semula dan naissance lahir.Jadi semperna dengan renaissance ini,sesuatu yang baru perlu di lakukan hasil dari pengajian kitab-kitab lama purba.Perjumpaan dan pergumpulan semula ahli-ahlinya sejak tiba dari kota baitulmaqdis ke eropah banyak mendapat tentang oleh institusi diraja disana.Lalu banyaklah dari mereka di hukum bunuh atas sebab-sebab menggunakan ilmu sihir.Tapi ini tidak di nukilkan dalam sejarah buku teks sekolah.

Dengan konsep kebudayaan,kesenian terhadap ilmu-ilmu purba,mereka sering tidak dirasakkan senang oleh pihak gereja.Lalu untuk membebaskan cengkaman dari kekuasaan gereja,mereka membawa renaissance di perancis.

Hasil dari peristiwa itu banyak memberi perubahan pada sifat-sifat individu yang sebelum ini dikawal oleh pihak gereja,namun kini tidak lagi.Dan kebebasan itu sedikit demi sedikit membawa perubahan sesuai peredaran masa.


The knight Templar 

The knight Templar ? masih ingat tentang pasukan ini ? inilah kumpulan yang saya maksudkan.Jika anda ingat mengenai perang antara tentera islam dengan tentara sali semasa di perang menawan kembali baitulmaqdis,tentulah anda mengenai bahawa the knight templar adalah pasukan perang du tubuhkan untuk mempertahankan agama kristian.Tapi tidak sekarang.Peranannya sedikit berubah apabila mereka membawa masuk amalan amalan kerohanian dari kitab-kitab purba kuno.

Apabila mereka telah kalah dalam perang itu,mereka kembali dengan selamat setelah mendapat jaminan dari panglima perang islam yakni salehudin al-ayubi agar mereka boleh kembali ke eropah dengan keselamatan di wilayah baitulmaqdis.

Dan seterusnya semasa mereka di eropah,kelahiran semula pasukan mereka di wujudkan.Renaissance !!!

Rujukkan:The Knight Templar
        :Journal Dian Swandayani,M.Hum
0 Komentar untuk "Illuminati"

Popular Posts

Back To Top