w a n n u r s y a r i f a h

AHLULLAH DAN AHLUL QUR'AN

AHLULLAH DAN AHLUL QUR'AN


Assalamualaikum,AHLULLAH DAN AHLUL QUR'AN...siapakah golongan yang saya maksudkan ? mereka adalah golongan ahli qur'an (yang mengamalkan isi kandungannya setelah menghafal kalam-kalam Allah swt).


Sementara bagi maksud Ahlullah (keluarga Allah) adalah mereka yang tekun dalam mengamalkan kandungan ayat-ayat Allah di siang hari tanpa jemu.


Di dalam hadis yang diriwayatkan Ahmad:


إِنَّ لِلَّهِ أَهْلِينَ مِنَ النَّاسِ قَالُوا : مَنْ هُمْ يَا رَسُولَ اللَّهِ؟ قَالَ : أَهْلُ الْقُرْآنِ هُمْ أَهْلُ اللَّهِ وَخَاصَّتُهُ

“Sesungguhnya Allah mempunyai keluarga di antara manusia, para sahabat bertanya, “Siapakah mereka ya Rasulullah?” Rasul menjawab, “Para ahli Al Qur’an. Merekalah keluarga Allah dan hamba pilihanNya.”

Ahlullah adalah mereka yang sentiasa menjaga isi kandungan kallamullah serta memeliharanya dan memperaktikkannya di dalam kehidupan seharian sementara Ahlul Qur'an adalah mereka yang senangtiasa berdamping dan menghafal ayat-ayat Allah tanpa mengubah sedikit pun ayat-ayat quran itu sendiri di tambahkan pula mereka senangtiasa mengejarkan aktiviti seharian bersumberkan pada AL-QURAN itu sendiri.

( إِنَّ لِلَّهِ أَهْلِينَ مِنْ النَّاسِ ) قَالُوا : يَا رَسُولَ اللَّهِ ، مَنْ هُمْ ؟ قَالَ : ( هُمْ أَهْلُ الْقُرْآنِ ، أَهْلُ اللَّهِ وَخَاصَّتُهُ ) وصححه الألباني في "صحيح ابن ماجة"


Mereka telah menjadikan al-quran serta ayat-ayat Allah swt sebagai sahabat sehidup dan semati."Sesungguhnya Allah memiliki orang khusus (Ahliyyin dari kalangan manusia.Mereka (para sahabat) bertanya,"Wahai Rasullulah,siapakah mereka ?" Lalu Baginda menjawap,"Mereka adalah Ahlul Al-Quran,Ahlullah dan orang khusus-Nya(pilihan-Nya".Di sahihkan oleh Al-Albany dalam sahih Ibnu Majah).Al-Manawi rahimahullah berkata,"Maksudnya adalah para penghafal Al-Quran yang mengamalkannya,mereka itu adalaj kekasih Allah yang di khususkan dari kalangan manusia.Mereka dinamakan sedemikian itu sebgai satu bentuk penghormatan kepada mereka seperti penamaan baitullah".
Jadi ahlul qur'an adalah orang yang berpedoman dengan Al-Qur'an (dalam gerak-gerik kehidupannya), ia tidak menjadikan selain Al-Qur'an sebagai panutan. Mereka mengambil fiqih, hukum-hukum dari Al-Qur’an, serta menjadikannya sebagai pedoman dalam beragama.." 

(Syarah Risalah Al-'Ubudiyyah halaman: 64)(Sumber ilmu:draftakhirat).
0 Komentar untuk "AHLULLAH DAN AHLUL QUR'AN"

Popular Posts

Back To Top