w a n n u r s y a r i f a h

MAKHAMAH EU MEMBATALKAN HAMAS SEBAGAI KUMPULAN PENGANAS

Mahkamah EU membatalkan keputusan untuk menyenaraikan Hamas sebagai kumpulan pengganas


BRUSSELS,BELGIUM (PIC) - Hak Asasi Manusia Mahkamah Kesatuan Eropah telah memansuhkan keputusan sebelum ini yang menyenaraikan Hamas sebagai gerakkan organisasi pengganas.

Keputusan itu diluluskan selepas empat tahun membentangkan petisyen, dengan beberapa tokoh politik Eropah dan pro-Palestin organisasi di benua itu dengan berkata EU tidak mengikuti prosedur standard apabila ia meletakkan Hamas dalam senarai pertubuhan pengganas.

Peraturan tersebut diluluskan pada hari Rabu berikutan sesi berturut-turut mengenai isu itu yang bermula Februari lalu.

Sumber Eropah baru-baru ini menyeru supaya keputusan yang akan diambil untuk membolehkan hubungan secara langsung antara pegawai-pegawai Eropah dan Hamas.

Mahkamah menangguhkan melaksanakan keputusan selama tiga bulan bagi membolehkan suruhanjaya EU atau salah satu daripada 28 negara anggota EU untuk membuat  keputusan petisyen .

Penganalisis politik Husam Shaker, bagaimanapun, menolak kemungkinan bahawa, sambil menambah bahawa terdapat suasana umum di benua itu bahawa keputusan mahkamah telah melegakan negara-negara Eropah daripada menetapkan ia meletakkan dirinya dalam dengan menyenaraikan Hamas sebagai kumpulan pengganas.

Sementara itu, ahli biro politik Hamas Ezzet al-Resheq menulis sebarang tweet bahawa keputusan mahkamah adalah "kemenangan undang-undang untuk hak rakyat Palestin."

Beliau mengalu-alukan keputusan mahkamah, sambil menambah, "Hak-hak keputusan ketidakadilan yang dilakukan kepada Pergerakan Hamas, yang merupakan gerakan kemerdekaan kebangsaan."
0 Komentar untuk "MAKHAMAH EU MEMBATALKAN HAMAS SEBAGAI KUMPULAN PENGANAS"

Popular Posts

Back To Top