w a n n u r s y a r i f a h

TUTORIAL & RAHSIA IDEA ENTRY MENCURAH

Idea,tips,rahsia & tutorial buat entry

Assalamualaikum semua.idea untuk membuat update blog mahupun entry blog seringkali membuatkan kita dalam dilema.kadang² idea untuk membuat entry blog tu datang mencurah curah tanpa henti sedangkan waktu itu mood nak berblog pun kurang.(kurang sebab tengok earning still low lewtew).

Tapi bila kita ingin berblog,idea pula hilang entah kemana.sudah tentu kita tercari cari langkah seterusnya untuk berblog.malah ada yang masih berfikir mengenai tajuk yang boleh di jadikan viral sehinggakan terus terlena di buai alam mimpi indah berfantasia di kayangan indera dewi kersukma wati.hmm..merepek per pula ni..

Masih berfikir lagi ke??


Cuba tengok foto di atas
picture credit

Mentol tu kena hukum gantung sampai padam.memang pun mentol kena gantung kan...saya kalau tak ada idea saya akan spare kan entry hari ini,esok dan lusa.contohnya begini.hari ini kita target nak buat entry pagi satu,petang satu,malam satu.atau pun begini,satu hari satu tajuk entry.jika kita rasa esok sibuk dan rasa macam tak sempat nak berfikir mengenai tajuk atau publish entry,kita boleh buat auto publish.itu satu idea juga tu.mari ke konteks yang lebih senang faham.


Need idea pleaseee

Ada beberapa teknik dan kaedah boleh digunakan untuk blog kita sentiasa di kemaskini dengan entry terbaru sekurang kurangnya satu.

Auto publish & schedule time
-teknik ini biasa di gunakan bagi blogger yang aktif di luar tetapi kurang masa untuk submit lebih satu entry sehari.
-untuk entry auto publish,seseorang blogger harus install aplikasi schedule post blog.yang ini boleh download di playstore untuk pengguna tablet.
-selepas buat entry,set kan masa sesuai mengikut pilihan hati.nak set jam 1-7pagi pun masih ada orang baca.kalau ada huhuhuk  :-p
-anda cuma perlu pastikan talian intenet ada sentiasa terpasang dan bersambung dengan tablet.nak buat auto publish macam mana kalau intenet tak pasang.
-entry akan tersubmit secara automatik dengan sendirinya.

Simpan tajuk (simpan di draf)
-teknik ini biasa di gunakan oleh novelis.mereka akan buat tulisan ringkas kemudian simpan di draf.supaya mereka tidak lupa untuk mendapatkan idea yang bernas.
-apabila kita terfikir sesuat contoh "pak haji pergi kedai terjumpa kekaseh lama" maka dengan itu tulis artikel pendek dan simpan di draf.kalau rasa tak ada idea kita boleh tengok di draf kalau² simpan draf kita tu boleh memberikan idea di saat kita tengah kering idea.

Membahagikan tajuk mengikut hari secara manual.
-cara manualnya ambil kertas dan tulis lepas tu lekat di dinding.kalau ada gabus yang warna putih boleh pin kan je.tak ada lah penuh kesan sletip dinding kita nanti.

Isu semasa dan pengetahuan serta personal entry
-cara paling mudah nak dapat idea  adalah buat artikel mengenai isu semasa,pengetahuan am dan personal story.
-cerita la pasal mimpi kita semalam ke,pasal proton keluar model baru ke,cuti cuti malaysia ke kan..kongsikan dengan para pembaca lain.tahun ini adalah tahun melawat malaysia.
-kalau susah sangat update je mengenai kucing.heee

Cukup untuk setakat ni,saya pun da kena hypotension da ni.nak pitam pun ada huhuhu..harap ini membantu anda dalam mencari idea untuk berblog ye.ma'as salama ikhwah

cik Huda minta saya tolong buatkan tips tutorial mencari idea ni.tak terfikir pula saya kan... : )

2 Komentar untuk "TUTORIAL & RAHSIA IDEA ENTRY MENCURAH"

Menarik sis...hari ni baru sy tau ada apps untuk auto publish entry. Hihi...so sad. :)

Sesama ukhtie .lepas ni bule la guna autopost kn

Popular Posts

Back To Top