w a n n u r s y a r i f a h

TUTORIAL BERBLOG GUNA TABLET ANDROID


Tutorial berblog dengan tablet android

Assalamualaikum semua..Bismillah

Anda ada tablet android? Kali ini saya nak tunjukan bagaimana anda boleh berblog dengan menggunakan tablet android anda.tak kisah tablet jenis apa.yang penting boleh menyokong applikasi berblog ye.
Baik..tutorial ni khusus untuk hosting blogger atau blogspot.kalau wordpress atau lain² tu saya belum cuba lagi.sebab saya guna hosting dari blogger jadi saya buat yang blogger dulu.

Untuk permulaan,anda perlukan alatan seperti berikut:

TABLET ANDROID
-Disyorkan dari versi 4.0.4 dan terkini.
-RAM 1gb (untuk memudahkan proses kerja edit html/layout/template design/upload foto/dll)
-intenet unlimited akses.(kalau boleh wifi sebab nak jimat port sambung kabel usb.tapi kalau tiada guna kabel usb multiple).
-storeplay android market.(untuk download solfware soffline atau blogpost.saya guna blogpost dan soffline untuk edit entry sahaja.)
-browser intenet versi dekstop.(download di market store anda.supaya anda boleh edit html/layout dan sebagainya.)
-port usb (bagi sesetengah android tiada.pastikan ada sebelum membeli.)
-keyboard tablet (harus ada sebab untuk tekan clt+f bila kita edit html.)
-mouse tablet (untuk ubah posisi widget)
-saiz tak kisah sama ada 7',8',9', atau lebih tablet anda.

Selepas lengkap semua alatan dan applikasi di perlukan.seterusnya kita pergi ke cara membuat entry menggunakan soffice dan blogpost.kalau anda guna selain tu saya kurang pasti.

SOFFICE APP
-Pertama sekali nak guna soffice anda perlu login ke bahagian tengah soffice tu.(ada tulis add you blog)
-isi butir mengenai nya.(sama macam nak login blog.alamat email n password)
-automatik akan direct ke akaun blog anda sekiranya berjaya.kalau tak dia akan tulis no any thing with you blog or apa² je la)
-lepastu nama blog anda terpapar.tekan ok.
-letak foto menerusi imej foto.pilih mana² fail yang anda mahu.
-sekarang mula buat entry dan publish.

Selepas publish entry menggunakan soffice
-anda check tengok kat blog anda ada tak yang salah.(login menerusi browser intenet sebab nak tengok blog anda)
-jika ada foto yang senget tu biasa.tapi jangan risau.kita ada backup soflware iaitu blogpost.
-untuk membetulkan foto yang tak normal tu,kita akan gunakan postmortem menerusi blogpost.

BLOGPOST
-app ni digunakan untuk membetulkan kembali posisi foto anda yang tidak selari.
-login seperti biasa.(cari butang kecik di bahagian atas penjuru kanan.tekan dan add blog)
-dah sahkan,sila ke ruang entry atau page.(semua butang di bahagian atas kanan)
-setiap kali anda masuk,tekan butang update.sistem akan update untuk anda.
-seterusnya,entry yang pernah di publish akan terpapar dalam bentuk list.pilih entry yang anda nak betulkan tadi.
-jadi entry yang anda post melalui soffice dapat di edit semua melalui postblog.betulkan apa yang nak dibetulkan.
-anda tidak boleh upload foto terus melalui blogpost,sebab itu anda harus post foto melalui soffice dan kemudian foto yang di post melalui soffice akan tidak selari.itu perlunya blogpost untuk betulkan semula kedudukan foto tersebut.

Dah selesai.so proses postmortem post lama tak? Hihihihhihi ..sabar..lama² nanti anda akan bertambah cekap serta tak memelukan masa yang panjang masa saya memcari solusi yang sesuai sebelum ini.
Nak share pada lain² ? Silakan yaa ikhwah.

Jazzakallahu khairan khatira

0 Komentar untuk "TUTORIAL BERBLOG GUNA TABLET ANDROID"

Popular Posts

Back To Top