w a n n u r s y a r i f a h

SETELAH DOMAIN KINI HOSTING


Setelah domain kini hosting

Assalamualaikum semua para pembaca yang setia ehe..

Tajuk untuk hari ni adalah seperti di atas...yep..saya memang bercadang ingin menukar hosting pula kelak.setelah berjaya dalam menukar domain baru,rasa keinginan naluri hati untuk berpindah ke rumah baru semakin terselah.

Sebenarnya bukan saya je nak tukar hosting ni,saya dengan cik Huda pun memang berura ura nak beralih arah.sebelum saya tukar domain pun kami bermuaswarah sebelum keputusan di buat.Dan kali ni juga kami bermuaswarah sebelum membuat keputusan.(bermuaswarah tu perbincangan dalam bahasa blog ehe).

Apa yang kami bincangkan tu?

Banyak yang kami bincangkan mengenai masa depan blog kami masing².
Antaranya seperti:-
-hosting blogger dan sejauh mana akan terus bersubsidi oleh google.
-hosting berbayar dan kestabilan jaminan.
-kesan pertukaran hosting.
-tranfer blog.

Disini ada sikit panduan untuk anda berdasarkan soalan yang saya ajukan kepada netkl.

Jika anda guna hosting berbayar, anda kena guna format blog WordPress (bukan format
blogspot lagi dah). Jika anda sudah nekad mahu berpindah ke hosting berbayar, anda boleh
sahaja pindahkan entri/komen2 dari blogspot ke website WordPress (kat hosting berbayar). Utk
itu, anda ada 2 pilihan, iaitu :

a) Kalau anda beli hosting mySilver (RM60) atau myGold (RM100) (lihat sini = http://
billing.netkl.com/cart.php ), anda kena install WordPress tu sendiri kat dlm cPanel : http://
www.netkl.com/tutorials/How_to_Install_WordPress_on_a_Domain/
How_to_Install_WordPress_on_a_Domain.html . Anda kena import data anda sendiri. (Kami tiada
tutorial utk ini).

b) Tetapi, kalau anda beli hosting myWordPress Pro (RM200) (lihat ni : http://billing.netkl.com/
cart.php?gid=18 ) = kami akan tolong installkan WordPress tu utk anda (guna theme default).
Kemudian, kami akan tolong import data blogspot anda (komen/post SAHAJA) ke WordPress tu.
Data2 lain seperti widget/plugin/follower/nuffnang = anda kena buat sendiri.

*******************************************************************************************************************

Berdasarkan itu juga kami masih belum membuat keputusan murtamad untuk bertukar hosting.ini ekoran sebab² berikut:-
-tak pandai setting sendiri.
-kesan samping keatas bloglist/entri/dll.
-jaminan dan kestabilan.
-bandwicth hosting.
Yang paling utama tu entri/bloglist/jaminan company penyediaa sebab risau nanti hilang jew blog tu.
Jadi serba salah  nak buat keputusan kan..kalau tak tukar nanti pakcik google ambil balik pula hosting bloggr dya ni..kalau tukar kang Nanti apa pula jadinya tu...jadi macam² la saya tanya kat netkl tu.(takk tahu kena kan).

Semuanya sebab risau tu saje.kalau ikut kata hati,memang saya akan bertukar Hosting pun,tapi elok la bincang dulu.pihak netkl pun dah beri penjelasan mengenai nya.kalau dah nekad,pilih yang pakej anda inginkan,sebab ada antara pakej tidak ada di sediakan tutorial.

Walaubagaimanapun,perbincangan anda dan pihak penyedia perkhidmatan sangat di perlukan bagi mengelak kesulitan semasa proses pertukaran hosting dilakukan.anda sayang tak blog anda??

jumpa lagi dalam update entri seterusnya.jangan pernah jemu disini :-p


4 Komentar untuk "SETELAH DOMAIN KINI HOSTING"

saya baru baru sebulan berpindah dari blogspot ke wordpress. alhamdulillah, walaupun rumit, amat sukar, dan amat-amat mencabar, saya berjaya lakukan sendiri. good luck k...

Good luck ifa. Kita tak terfikir lagi nak tukar. Nway salam hujung minggu ya!!!

Popular Posts

Back To Top