w a n n u r s y a r i f a h

HIAS BLOG AGAR LEBIH CANTIK & MENARIK


Hias blog/website anda dengan cantik & Menarik

Assalamualaikum.Selain menghias rumah,kereta,kenderaan,wajah,pejabat,dan sebagainya,ada tak segmen khas untuk blog tercantik?? Hihi..kalau ada saya nak join....

Baik.definisi menghias blog agar memukau pandangan pembaca adalah termasuk dalam beberapa cabang.antara adalah: (ni saya bagi yang sikit dulu.yang lain kemudian ye)

Header blog

-Header blog ni umpama bumbung rumah.semakin tinggi bumbung rumah,semakin jauh kelihatan.
Ertinya disini adalah header tu memperkenalkan anda kepada umum.

Contohnya:Header anda tu berkaitan dengan buletin atau sukan,letak la apa² yang berpadanan dengan header atau major kandungan blog anda.nanti saya bagi contoh header dan sticker.(sticker tu saya nak lekat di kereta.baru meriah sikit.)


Contoh header (atas) sticker untuk lekat di mana² asal boleh (bawah)

Jadi disini pilihlah header yang bila pembaca singgah blog anda,yang pertama mereka akan lihat sudah tentu header.kalau bertepat dengan apa yang di cari,maka,yang seterusnya adalah pembaca akan godek² blog anda tu.Godek² tu dok cari la isi kandungan di blog anda.baik,mari ke peringkat seterusnya.

Tajuk & Kandungan

Apabila pelawat dah mula tertarik dengan header anda tu,mereka akan mencari pula apa yang di cari.(pada masa ini istilah pelawat diguna pakai.iaitu sebaik header anda mula di lihat)

-Pelawat akan mencari tajuk dan isi kandungan yang mereka inginkkan.tapi kalau isi kandungan tu gaya bahasa dan penulisan tu agak kurang menyerlah,maka dari situ pelawat akan beralih arah.Tambah² lagi kalau pelawat tu secara kebetulan adalah cikgu atau pensyarah bahasa melayu..hukhuk..tambah² lagi yang bab aurat tu..memang closed terus.
-seterusnya adalah hias kandungan blog dengan bahasa dan penulisan yang berkesan.teknik menarik ni ada dua maksud.satu mencapai maksud 'Gaya penulisan yang menarik.dan pembaca suka.yang sebelum ini berstatus pelawat tapi kini menjadi pembaca' dan yang duanya seperti 'menarik pihak advertiser' ke blog atau web kita.walaupun sekejap.selalu yang sekejap ni sebab nak bagi tahu promosi masa terhad je.macam dapatkan 'Baucer tunai dari 1-3 februari'.contoh je tu.
-ha ni nanti saya akan kemaskini kan side bar kanan dan kiri di blog saya.Senang sikit nak letak pesanan penaja nanti (kalau ada).

Sebelum lupa nak bargi tahu,hias lah kandungan artikel kita agar lebih mudah menarik perhatian crawler boot atau spider crawler.ini kerana crawler robot tu akan mencari kandungan yang artikel yang sesuai dan cantik untuk di letakkan sebagai muka depan google.maknanya,google ni mementingkan kejelitaan artikel anda agar lebih mesra seo.Dalam bahasa mudah yang sesuai lah.tugas mencari kandungan yang sesuai di pikul oleh robot bernama crawler.

Crawler ni akan pergi singgah ke blog dan website untuk mengumpul data yang diperlukan dan di simpan untuk kegunaan seo.crawler ni penting sebab kemungkinan menjadi penentu kepada pagerank.pagerank pula beri berdasarkan link ke sesuatu blog tu.macam mana ia berkerja saya pun kurang pasti.tapi tu mungkin ada kaitan dengan link internlbound-externalbound.

Haa..sebab tu harus pandai hias blog.dok hias² nanti terlebih pula externalnya tu.Jadi sekarang ni saya nak tengok kalau² blog saya ni harus di salon kan..heee..nak kemas widget.nampak serabut jew..tapi belum ada masa lagi...yang pasal pagerank tu kurang pastila saya...

Tapi selalunye,blogger yang rajin blog walking ni,akan dapat 1 hingga 3 skala pagerank.Bukan senang tu nak dapat 1.tapi senang nak dapat 0 hihi..

Mengenai bila puan gogle update pagerank saya kurang pasti,mengikut sumber berita planet pluto,setahun 4 kali.tapi tak bermakna 3 atau 4 bulan sekali,boleh jadi juga bulan jun puan gogle akan update 2 3 kali misalnya.yang penting 4 kali setahun.

Baiklah,cukup sampai disini pertemuan kita.tak manis lelama..hihihi..jumpa lagi nanti.
Peace kat mata skit ---->>> ^_^×
Ahha..cumel jew

0 Komentar untuk "HIAS BLOG AGAR LEBIH CANTIK & MENARIK"

Popular Posts

Back To Top