w a n n u r s y a r i f a h

RADHIALLAHU ANHU,ANHA,ANHUM:Maksud nama r.a kepada para Sahabat

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

Radhiallahu anhu,anha,anhum kepada para Sahabat Rasulullah

Mari mengetahui makna Radhiallahu anhu,anha,anhum seperti yang di berikan kepada para Sahabat Rasulullah s.a.w.sebagai contoh:

¹Abu Bakar al-Siddiq r.a.
²Umar bin al-Khattab r.a.

*Radhiallahu anha diberikan kepada Sahabat² Baginda Rasulullah s.a.w yang membawa erti SEMOGA ALLAH REDHA KEPADANYA.(Radhiallahu anhu untuk Sahabat lelaki)

Manakala

Khadijah binti Khuwailid r.a.,
Saudah binti Zum'ah r.a.,
Aisyah binti Abu Bakar r.a.,
Hafsah binti Omar Al-Khattab r.a.,
Zainab bin Jahsyin r.a.,
Zainab binti Khuzaimah r.a.,
Ummu Salamah (Hindon binti Abi Umaiyah) r.a.,
Ummu Habibah (Ramlah binti Abi Sufian) r.a.,
Juwairiyah binti Al-Harith r.a.,
Maimunah binti Al-Harith,
Safiah binti Hoiyi bin Ahtab r.a.,

*isteri² nabi Muhammad akan di sebut Radhiallahu anha. SEMOGA ALLAH REDHA KEPADANYA.
(Sebutan anha untuk bagi wanita)

Andai mereka ramai,

Maka Sebutannya adalah Radhiallahu anhum. SEMOGA ALLAH REDHA KEPADA MEREKA.

Nama ini diberi sebagai rasa perhargaan dan perhormatan buat mereka yang membantu dalam memperluaskan agama islam di peringkat awalnya yang mana mereka adalah Isteri dan Sahabat rasulullah S.a.w sendiri.ia juga sebagai doa kita kepada mereka agar di redhai Allah s.w.t.

Ma'as salama.Jazzakallah khairan

Tag : ISLAM
1 Komentar untuk "RADHIALLAHU ANHU,ANHA,ANHUM:Maksud nama r.a kepada para Sahabat"

Assalamualaikum, pertama sekali, sy ini adalah pendosa,, tp sudah dua kali sy bermimpi merasakan kehadiran Rasullah SAW, pertama kali saya bertemu baginda, ketika itu sedang berarak di kawasan perumahan sy, tiba2 seorang kanak2 menarik tngn sy utk pergi ke hadapan sekali kerana menurut kanak2 tersebut di hadapan barisan terdapat Rasullah mengetuai barisan perarakan. bila sy smpai di hadapan barisan, sy tidak melihat baginda, tetapi sy merasa kehadiran baginda, dan saya terjaga.
kedua pula, baru saja sy bermimpi baginda malam tadi, baginda memakai jubah dan serban putih, lalu senyum pada sy, tetapi sy tidak ingt wajah baginda, tetapi muka baginda pada masa itu bersih, lalu baginda membaca surah al-fatihah, dan sy mengikutnya membaca, dan saya terjaga, pada waktu itu jam menunjukkan pukul 2 pagi, sy pasti itu adalah baginda kerana sy sendiri yang bercakap dalam hati, eh ini Nabi Muhammad SAW, dan sy yakin itu baginda. Alhamdulillah, kalau mimpi ini membawa satu petunjuk utk sy bertaubat, sy mengharap Allah memberi taufik dan hidayah pada saya, dan tetapkan iman saya. AAmiin.

Popular Posts

Back To Top