w a n n u r s y a r i f a h

STORY OF QUEEN HEART:sharing is caring

image
STORY OF QUEEN HEART:sharing is caring
Assalamualaikum tetamu² saie,sihat ke hari nim? Harap sentiasa sihat dan ceria.entry kali nim saya membawa anda ke tempat² yang orang memang tidak mahu masuk.wad atau hospital.kalau tak mahu masuk wad,jaga kesihatan ye..hee..
Cerita nim membawa anda untuk mengenali dunia perubatan.(saie menulis mengikut naluri peribadi n tidak melambangkan sektor bidang perubatan keseluruhannya).baeklah,apa yang saya buat disini? Hee mestilah membantu setiap pelawat dan pesakit yang memelukan khidmat rawatan.yang mana tahap serius tu harusklah merujuk pakar.saya bukan pakar..hee jangan marah saya tau..
image
Jenis jenis tube ujian
Mari menyusuri secara ringkas apa yang terdapat disini.anda mungkin tertanya kenapa banyak sangat test tube berlainan warna kan..maka saya jelaskan disini kegunaan test tube itu ada fungsinya.
salah satunya adalah mengelak darah menjadi beku (untuk mengelak darah beku kita guna EDTA TEST TUBE yang berwarna ungu).ada bermacam jenis test tube seperti PLAINE TUBE (merah),SST TEST TUBE(kuning),FLOURIDE TEST TUBE,HEPARING TEST TUBE,ESR TUBE dan segala macam lagi la..nama penuh test tube sila tanya mereka yang hafal yee.saya penat nak taip laa..tak mo marah tau..
image
PERALATAN YANG ADA
Terdapat banyak peralatan disini.seperti kapas,swap akhohol,strip glocose test,dan banyak lagi la...ini semua dipelukan untuk memastikan penyakit dan kaedah rawatan tepat dapat di tentukan.mula² ambil sample dulu seperti darah selepas tu baru hantar ke makmal.selepas tu pihak makmal akan lakukan tugas² lazim.(mereka mahir dalam hal nim.so biar mereka lakukan tugas mereka)
image
JARUM
Ahha!!?? Apa kat atas tu? Sudah tentu lah jarum.jarum nim la yang buat orang ramai berfikir dua hingga 10 kali nak datang ambil rawatan di hospital mahupun klinik.(simptom takut jarum).
Mulai hari ini anda jangan takut jarum.biar saya terangkan kenapa.pertama jarum nim halus dan memang direka untuk mengurangkan kesan rasa sakit.anda hanya terasa sakit bila jarum ditusuk kedalam.selepas itu anda akan okey je..saya rasa kalau kena cubit lagi sakit kan?..satu lagi sebabnya adalah setiap jarum hanya digunakan sekali.
image
Ruang sebelah
Doktor sebelah pergi rawat pesakit di wad icu.icu mana pown saya tak tahu..hee..(malas nak tanye ngee)
image
Ruang menunggu giliran
Pelawat dan pesakit boleh menunggu di tempat yang disediakan sementara petugas² perubatan merawat pesakit terdahulu.boleh tengok tv dulu ye..waktu yang saya ambil foto nim memang nampak lengan,sebab nim waktu petang.kalau waktu pagi memang saya tak akan dapat ambil foto sebab terlalu sibuk.pelawat ramai sangat.nak pegang handphone? Jangan harap!!
image
Selesanya
Selesanya kan tempat nim..ye..memang..setiap penyakit ada penawarnya.kecuali maut.jadi motivasikan diri anda agar bertawakal kepada Allah s.w.t untuk menyembuhkan penyakit kita.
image
Katil pesakit
Ruang nim khas untuk pesakit berehat.jadi biarkan pesakit berehat dengan tenang.bukan masa untuk pergi ganggu gugat dia.beri keselesaan mencukupi buat pesakit supaya perasaan dia tenang.orang tengah sakit nim perasaan dia mudah terganggu,so kita harus memahami situasi mereka ye
image
What this?
What this?oncall..suatu tugas yang merangkumi tempoh dimana seseorang harus ada didalam bangunan/tempat kerja sehingga keesokkan hari nya.selalunya malam sebab kebanyakkan petugas perubatan kurang atau pesakit ramai atau mungkin juga ada kes kecemasan seperti pembedahan dan kemalangan.
So begitulah kisah QUEEN HEART dalam siri sharing is caring.diharap anda dapat memahami tugas² dan keadaan para petugas perubatan secara tidak langsung.(kalau boleh buat videokan best)
Sekian entry jumpa lagi..(artikal nim dituju juga pada yg call saie tapi saie tak jawap.maaf sangat n hope memahami saie) : )
Sponsor by
0 Komentar untuk "STORY OF QUEEN HEART:sharing is caring"

Popular Posts

Back To Top